Nyt glasværk ved Odense Havn

Fra Glastip ved Morten Ledet fra Glasmuseets Venner (Glasmuseet i Ebeltoft) har vi modtaget følgende:

I snart lang tid har en skare af entusiaster omkring en lille gruppe professionelle glasmagere arbejdet på at skabe et nyt glasværk i Odense. Og siden maj sidste år har de knoklet med at få et værksted indrettet i en gammel værkstedsbygning i Havnegade 13 på Odense Havn. Dengang troede man, at Glasværket ved Odense Havn ville være i gang sidst på sommeren, men mange teknikaliteter og formaliteter har forsinket glasværkstedets opbygning med ovne og gas- og elforsyning m.m. Der har været finansielle problemer og fondsbevillinger der skal på plads. Og man har også været ude og efterlyse brugt glasværktøj – og har blandt andet fået forme og andet fra byens gamle glasværk. Og alle mulige andre ting har man været landet rundt og lede efter.

Det ny glasværk indgår i en nonprofit-ramme i form af en socialøkonomisk virksomhed som oven i den forretningsmæssig drift af glasværk blandt andet tilbyder arbejdsforløb til borgere efter henvisning fra kommunen. Virksomheden er organiseret som et anpartsselskab med en bestyrelse bestående af gruppe lokale erhvervsfolk og de to initiativtagere Christian Frederiksen som fungerer som glasværkets projektkoordinator, og iværksætter Per Jørgensen fra DOK 5000 (et konference- og udviklingscenter i et gammelt pakhus på Odense Havn). Til glasværket er knyttet 25-30 frivillige. De der får deres daglige arbejde på værket, skal selvfølgelig have deres løn, men ellers er der inden der får noget økonomisk ud af deres engagement. Virksomhedens motto er: Vi skaber liv med mennesker og glas.

Odense er historisk en glasproducerende by, og der bor i dag i byen et antal faglærte, erfarne og kompetente glasmagere som har arbejdet på Holmegaard og i Odense. Til det ny glasværk er knyttet en gruppe af disse, og det er mindst 15 år siden de sidst har pustet glas, men de siger at det er som at cykle: Først lært, så glemmer man det ikke. Men lidt genopøvelse skal der dog til, og siden før jul har der været arbejdet med glasset, medens ovne og installationer er blevet kørt ind og testet til godkendelse.

Glasværket skal præstere en fleksibel produktion omfattende både unika-genstande og produktserier som fx drikkeglas og vaser. Produkterne skal favne bredt pris- og størrelsesmæssigt – forholdene muliggøre alt fra snapseglas til store vaser på op til 20 kg. Der satses også på lamper i større modeller som er mere krævende produkter, og som der ikke er så mange der fremstiller.

Når arbejdet rigtig kommer i gang, kan produkterne købes i værkets egen butik, hvor det også er meningen at sælge andet kunsthåndværk og design. Folkene bag værket drømmer desuden om at få andre kunsthåndværk involveret i virksomheden.

Du kan se mere om projektet, der har været vist i Tv2Fyn lige her: http://www.tv2fyn.dk/ugens-gaester/odenses-glastradition-genoplives?autoplay=1#player

I Holmegaard Glasværks Prøvesamling har vi mange glas produceret på Fyens Glasværk både fra tiden, da glasværket i Odense hørte under Kastrup Glasværk og efter fusionen i 1965. I samlingen har vi bl.a. også dette maleri (x7354), signeret : E. Schneider 1911.

visde bedste hilsener

Susanne

 

Skriv en kommentar