Nyt fra Glasmagasinet – så nåede vi 31.000 glas

Så er det vist på høje tid, at I hører nyt fra arbejdet med registrering af Holmegaard Glasværks Prøvesamling. Selv om det er blevet sommer, og mange holder ferie, så er vi stadig i gang med at registrere glas her på glassamlingen.

I maj måned gjorde vi klar til at lukke ned for registreringen et par måneder, da vores registreringsdatabase skulle lukkes (1. juni) og erstattes af en ny efter sommerferien. Lige i sidste øjeblik – efter at alle havde lagt aftaler om bl.a. ferie og andre gøremål  hen over sommeren –  blev det så meldt ud, at databasen ikke lukker ned alligevel. Vi er meget glade for, at vi ikke får nyt registreringssystem lige foreløbig (det gamle har sine svagheder, men så skal vi jo ikke til at lære et nyt system at kende), men de næste måneder kører vi på nedsat tid. De fleste frivillige havde lagt andre planer. Men, nu da vores database ikke er lukket ned, så er det i dag lykkes os at runde glas nr. 31.000! Stærkt går det ikke, men vi når da lidt hver uge. Vi er endnu ikke færdige med glasset, som vi fik fra Rosendahl i 2010, men det varer ikke længe, før de sidste flasker er tastet ind. Vi gemmer jo altid de vanskelige glas til allersidst 🙂

Torsdag i uge 23 var vi en lille flok på besøg hos Adargh A/S (emballageglasværket i Fensmark) for at samle genstande sammen fra det gamle formværksted, hvor der endnu ligger en del spændende forme i bl.a. gips og gummi samt prøver på glas udført i forskellige materialer (ikke glas). Det var ikke meningen, at vi skulle tømme hele værkstedet, men blot tage nogle prøver med, som vil være gode til formidling. Vi fandt bl.a. nogle prøver og forme til nogle af de glas, som vi kender fra glassamlingen bl.a. Peter Svarres serie Water, der har de meget karakteristiske bølgestreger under bunden.

Det hele skal nu rengøres og registreres, men det bliver efter sommerferien, når vaskeholdet vender tilbage.

Siden sidst har vi modtaget 5 tegningsskabe med originale tegninger af bl.a. Per Lütken og Michael Bang fra Rosendahl. De fleste tegninger har vi allerede nu i kopi, men de meget dekorative skitser har vi nu mulighed for at bruge i bl.a. udstillinger. Skabene står stadig på paller. De vejer vel nogle 100 kg hver, så de er ikke sådan lige at flytte rundt med!

Vi venter stadig på de sidste fondsmidler til det store projekt på glasværket, men allerede nu er vi begyndt at lægge hovederne i blød for finde på, hvad der helt konkret skal puttes ind i de store lokaler – en masse glas naturligvis 🙂 , men hvordan og hvilke historier, vi skal fortælle, skal vi nu for alvor til at sætte ord på. Det er faktisk ikke helt nemt.

I udstillingen skal vi formentlig bruge af det righoldige fotoarkiv, som er fulgt med prøvesamlingen. En frivillig er gået i gang med at scanne hele Holmegaards fotosamling. Et stort projekt, men vigtigt. Det tager nok resten af året (måske mere), inden han er færdig.

Imens er der jo en række mens-vi-venter-arrangementer på glasværket. Indtil nu er der udkommet hele tre bøger om glasværket og personer på glasværket, så sommeren kan bruges på at dykke ned i Pia Rydals ‘Der brænder en ild’, Linette Bachs ‘Fortællinger fra Fensmark’ eller  Simon Bangs tegninger fra Fensmark og Holmegaard. Jeg selv er bl.a. gået i gang med at få læst alle de erindringer og interviews, der er indsamlet af museet og arkivet. Næstved Arkiverne har mange spændende arkivalier fra glasværket bl.a. en række interviews, som jeg skal have læst og hørt. Det er meget interessant. Bl.a. har jeg fundet et interview med Michael Bang, hvor han fortæller om noget af sit design og samarbejdet med glasmagerne. All har jo adgang til arkivets materiale – det er bare at finde det på deres hjemmeside, bestille det og møde op og gå i gang..

Inden længe skal Mette og jeg også have forberedt os på et indlæg til det næste seminar om brugsglas, der denne gang afholdes i  Växjö. Vi har netop modtaget denne indbydelse:

The Nordic Utility Glass Conference

 5-6 October 2017,  Växjö, Sweden

 The Nordic Utility Glass Conference 2017 har temat Glas, måltid och design. Årets konferens äger rum i Växjö och arrangeras av Kulturparken Småland/Sveriges glasmuseum och Linnéuniversitetet.

 Syftet är att uppmärksamma bruksglaset ur ett kultur- och designhistoriskt perspektiv utifrån måltiden och det dukade bordet genom tiderna. Flera intressanta föreläsare från nordiska länder medverkar. Nämnas kan bland annat Erika Lagerbielke – en av Sveriges mest välkända formgivare och professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet. Även studiebesök i det nyinvigda glasmagasinet på Kulturarvscentrum Småland ingår för att synliggöra samlingar och arkiv i kunskapsuppbyggnaden.

Konferensen vänder sig till forskare, lärare vid designutbildningar, formgivare, museianställda, glasspecialister, studenter och glasintresserade.

 The Nordic Utility Glass Conference arrangerades första gången i Danmark 2016 på initiativ av Naestved museum och därmed blir konferensen i Växjö den andra i ordningen.

Frågor besvaras av Gunnel Holmér, gunnel.holmer@kulturparkensmaland.se, tel: +46 (0)470 70 42 04

Mer information om årets konferens och detaljerat program kommer i augusti, men skriv in 5-6 oktober i kalendrarna redan nu!

 

Vil du gerne selv holde et indlæg, eller kender du nogen, der kunne være gode at kontakte for et indlæg, så kontakt endelig Gunnel Holmér.

 

Det var alt for denne gang.

I må alle sammen have en dejlig sommer

de bedste hilsener

Susanne

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: